Openingsdans of -nummer?

31
mrt
2016

Slimme tips voor elk bruidspaar
Met je bruiloft in het vooruitzicht en een geboekte DJ (of band) kom je bij DE opening van je avondfeest aan. Na de felicitaties en eventuele ‘stukjes’ moet de dansvloer worden geopend. Een moment waar het ene bruidspaar lang naar uitkijkt, het andere bruidspaar vreselijk tegenop ziet, want HOE doe je dat? Ik heb voor jullie een aantal tips op een rijtje gezet:

Schuifelen

Veel bruidsparen kiezen voor deze romantische en sfeervolle opening van het avondfeest. Jullie nemen plaats op het midden van de dansvloer en alle
gasten staan om jullie heen. De lichten worden gedimd en de DJ zet een romantisch openingsnummer in. Dit is een mooi moment voor de fotograaf en/of videograaf om nog wat sfeerbeelden te schieten voordat er volop gedanst wordt. Als de laatste seconden van het schuifelnummer hebben geklonken, start de DJ een vrolijk en herkenbaar dansnummer in! Het feest kan beginnen!

Stijldansen
Wat mij betreft is dit de meest klassieke vorm van het avondfeest openen. Na een paar danslessen bij de lokale dansschool ben je als bruidspaar vaardig
gemaakt met het dansen van een quickstep. Dit is de meest gebruikelijke openingsdans voor een bruiloft. Je danst de eerste twee minuten samen. Vervolgens danst hij met zijn/haar moeder en danst zij met zijn/haar vader. Daarna volgt de rest van de mensen. Omdat niet veel mensen het stijldansen nogvaardig zijn is dit, zeker de laatste jaren, niet meer de meest verkozen vorm. Veel bruidsparen voelen zich ongemakkelijk met iets wat ze nog maar net kunnen. Daarnaast ben je vaak wat beperkt in het kiezen van een nummer dat echt bij jullie past. Veelal komt een bruidspaar met de Dolly Dots – Love Me Just A Little Bit More, Thomas Berger – Jij Bent Mijn Leven of Rene Froger – Just Say hello aan als makkelijk dansbare, vaak door de dansleraar geadviseerde, quickstep. Een laatste tip voor de bruid: Mocht je wel willen stijldansen als opening van je feest, geef dit dan aan bij de winkel waar je je trouwjurk koopt. Zij kunnen kleine aanpassingen maken in je jurk, zodat je je vrijuit kunt bewegen.

Funny Wedding Dance
Ben je echt creatief en durf je wel op de voorgrond te staan, waag je dan aan een Funny Wedding Dance! Arjan & Renske hebben dit gedaan op een bruiloft waar ik als DJ aanwezig was, zie onderstaande openingsdans van Arjan & Renske!

‘Lang Zullen Ze Leven’

Mocht je helemaal niets hebben met een openingsdans, een schuifelnummers of op die manier in de belangstelling staan, dan is dit een prima alternatief. De DJ haalt het bruidspaar inclusief de gasten naar de dansvloer en heet iedereen van harte welkom. De DJ of de ceremoniemeester doet eventueel enkele huishoudelijke mededelingen. De DJ zet daarna een ‘Lang Zullen Ze Leven’ in en de gasten zingen vanzelf mee! Na de drie keer ‘Hoera’ start de DJ een leuk dansnummer in. In 9 van de 10 gevallen dansen je gasten vrolijk mee en gaat iedereen als dansend op in de feestvreugde!

Kortom: Kies een opening die bij jullie past! Succes met de voorbereiding van jullie bruiloft!

Martijn Westerink